tirsdag den 22. april 2014

Endnu en dansk selvmordsbomber i Irak

For lidt over en måned siden kom frem, at århusianeren Victor Kristensen var konverteret til islam og siden havde sprængt sig selv og en håndfuld andre i luften i et selvmordsangreb i Irak. For halvanden uge siden kom det frem, at han ikke var alene - et par uger før Victors selvmordsangreb sprængte en anden muslim med tilknytning til Danmark, "Abu Khattab al-Dinmarki" ("Khattabs far fra Danmark") sig selv og den tankbil pakket med sprængstoffer han kørte i i luften i den irakiske by Muqdadiya.

Selvmordsangrebet fandt sted d. 6. november 2013 mod al-Salam-politistationen nær Khalis, en provinsby godt 40 kilometer nord for Iraks hovedstad Baghdad. Vagterne ved politistationen opdagede tankbilen, der kom kørende mod dem med speederen i bund, og åbnede ild, men for sent. "Abu Khattab" sprængte tankbilen i luften ved politistationens port og dræbte 7 betjente og sårede 11 andre.

Den Islamiske Stat Irak og Syrien (ISIS) offentliggjorde først billede, nationalitet og dæknavn for selvmordsbomberen i et tweet af ISIS´ afdeling for den irakiske provins Diyala d. 12. april i år, som del af en liste på ialt 26 selvmordsbombere.

"Abu Khattab al-Danimarki", selvmordsbomber for ISIS i Irak

Hvem er Abu Khattab al-Dinmarki?

Modsat med Victor Kristensen, er det denne gang ikke den danske presse, der forhindrer os i at få at vide hvem selvmordsbomberen er, for pressen har overhovedet ikke opdaget ham endnu. Da ISIS offentliggjorde tweetet var det inklusive et billede af "Abu Khattab", men et hvor hans ansigt var gjort uigenkendeligt - det eneste af de 26 selvmordsbomber-portrætter, hvor ISIS mente, det var nødvendigt. At han er gjort uigenkendelig gør det ret svært at identificere manden, så her vil jeg kun komme med et fingerpeg og tænke lidt højt.

I sagens natur er selvmordsbombere normalt ret ligeglade med hvad folk synes om dem efter de har begået selvmord, så de plejer ikke at skjule sig. Når de gør det er det gerne med et tørklæde. Her er billedet taget uden maskering, Men til gengæld er "Abu Khattab" glatbarberet, noget den gennemsnitlige islamist kun gør kort før sit selvmord. Dels af religiøse grunde, dels fordi militær og politi i Irak holder øje med langskæggede mænd der kører lidt for hurtigt i lidt for store biler, for den slags skriger selvmordsbomber. Bagefter har ISIS så valgt at sløre hans billede alligevel.

Sløring og mangel på skæg og hår gør det stort set umuligt at identificere manden ud fra billedet, men det er dog værd at notere sig at kunya´et (dæknavnet) "Abu Khattab" også blev brugt af topislamisten Musharraf Shaheed, en pakistaner bosat i København, der i starten af 2013 tog til Syrien for at slås.

Musharraf Shaheed gjorde sig især kendt med en video fra slutningen af august 2013, hvor han og en anden dansktalende muslim fra Syrien opfordrede til drab på en række personer, og foretog skydeøvelser med billeder af dem som mål. Målene var islam-kritikeren Lars Hedegaard, den muslimske politiker Naser Khader, tidligere statsminister Anders Fogh, muhammed-tegneren Kurt Westergaard, den tidligere muslimske imam Ahmed Akkari og den tidligere PET-agent i al-Qaeda, Morten Storm.

Abu Khattab/Musharraf Shaheed (tv) forklarer hvorfor muslimer skal myrde ikke-muslimer.
Til højre Bakary Jammeh, en gambianer tilknyttet islamistmiljøet i Danmark.
Fra videoen "Den forglemte forpligtelse, del 3"
I Januar skrev Politiken fortælle, at han var blevet dræbt sidst i november eller først i december 2013 i det nordlige Syrien, men siden måtte avisen trække lidt i land, fordi Musharrafs bror kaldte det "løgn", uden at ville uddybe hvilken del af historien der var forkert. Død skulle han i hvert fald være ifølge Politikens kilder. Spørgsmålet er så hvor og hvornår.

Man kan notere sig, at omkring tidspunktet hvor ISIS offentliggjorde det slørede billede af "Abu Khattab al-Dinmarki", da begyndte billeder af Musharraf Shaheed også at dukke op igen på dansk-muslimske twitter-konti. Samtidig bliver han her også for første gang sat i forbindelse med ISIS - den muslimske terrorgruppe, der er for radikal for al-Qaida. Selvmordsbomberen Victor Kristensen startede også med at gå i krig for terrorgruppen ISIS i Syrien, før han blev selvmordsbomber for dem i Irak.

UPDATE: Jeg har opdateret artiklen med ny geografisk information om hvor selvmordsangrebet fandt sted. I første version placerede jeg selvmordsangrebet i Muqdadiya i den centrale del af Diyala-provinsen. Siden har jeg fået informationer, der viser det har været i en lille by uden for Khalis, 30-35 kilometer længere mod vestsydvest. ISIS´ version af begivenhederne stemmer også overens med dette.

Viktor Kristensen slog sig selv og andre ihjel kun godt 20 kilometer derfra.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar